Sisällön tarjoaa Blogger.

SITRUUNAINEN LOHIPASTRAMI & WASABISMETANA


LUUKKU 16: 
Lohipastrami tuo modernin tuulahduksen joulun alkupalapöytään. Tarjoa lohipastrami rucola- tai salaattipediltä ja viimeistele annos wasabismetanalla.


Itse pidän perinteisistä jouluruoista, mutta mikään ei estä tuomasta joulupöytään myös uusia raikkaita tuulahduksia. Perinteiset joulupöydän raaka-aineet voi laittaa tarjolle myös uudella tavalla. Mitä jos joulupöydästä löytyisikin tänä vuonna graavilohen sijaan lohipastramia?

Tällä viikolla vietetään Blogiringin blogeissa luomuviikkoa. Jouluostoksia tehdessä kannattaakin kiinnittää huomiota myös ostosten laatuun, eettisyyteen sekä ekologisuuteen. Blogiringin luomuviikolla keskiössä on chileläinen Emiliana-luomuviinitila, jonka elämäntapa ja arvot perustuvat luonnonmukaiselle tuotannolle ja ekologisille valinnoille.

Hanaviinien torjunta-ainejäämistä nousi pienoinen kohu pari viikkoa sitten ruotsalaisen Kalla Fakta -ohjelman tutkivien journalistien löydettyä suosituista hanaviineistä merkittäviä määriä myrkyllisiä torjunta-ainejäämiä. Uutisen valossa on entistä perustellumpaa valita joulupöytään luomuviiniä, sillä luomuviinien tuotannossa ei käytetä keinolannoitteita, synteettisiä kemikaaleja tai myrkyllisiä torjunta-aineita.



Myös kalatiskillä kannattaa kiinnittää huomiota ekologisuuteen. WWF:n kalaoppaan mukaan luomu-merkitty lohi on kasvatetusta lohesta paras vaihtoehto. Luomulohi syö ekologisesti tuotettua rehua, kuten kalateollisuudelta ylijäänyttä kalaa. Luomulohella on myös enemmän tilaa uiskennella kasvatusaltaissa, eikä liha sisällä lisäaineita tai keinotekoisia väriaineita. Kalaopas näyttää sekä kotimaiselle kirjolohelle että kasvatetulle norjalaiselle lohelle keltaista, ja itämeren villille lohelle punaista, väriä.

Sitruunainen, luomulohesta valmistettu pastrami on parasta, mitä keittiössäni on pitkään aikaan syntynyt. Makupariksi sopi hyvin Emiliana Naturan hedelmäinen Chardonnay. Myös muut blogirinkiläiset ovat loihtineet näyttäviä herkkuja Emilianan luomuviinin kanssa nautittavaksi. Käy äänestämässä Emiliana Naturan sivuilla suosikkiasi bloggaajien luomuannoksista. Äänestäjien kesken arvotaan Emilianan inspiroima luomutuotekori ja myös voittajablogi palkitaan.




SITRUUNAINEN LOHIPASTRAMI 
(alkuruoaksi neljälle, useammalle osana laajempaa alkupalapöytää)
  • 600 g luomulohta fileenä 
  • 2 luomusitruunan kuori raastettuna 
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa 
  • 1 tl sokeria
  •  rucolaa, salaatinlehtiä 
  • (persimoni)

Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa lohi noin 15 senttiä pitkiksi, 3–4 senttiä paksuiksi pötköiksi.

Raasta sitruunoista kuori ja sekoita kuoriraaste, suola ja sokeri sekaisin.

Pyörittele lohipötköt mausteseoksessa ja kääri ne kelmuun tai sujauta muovipussiin.

Anna kalojen maustua jääkaapissa yön yli.

Pyyhi ylimääräinen suola ja mausteet pois kalojen pinnalta. Kuumenna paistinpannu (esim. teflon- tai hiiliteräspannu) kuumaksi. Paista kalapötköjä jokaiselta sivulta kymmenisen sekuntia kuumalla pannulla. Kääri jokainen pötkö tiukasti kelmuun ja laita pötköt pakastimeen tunniksi.

Poista kelmu ja leikkaa pötköt noin sentin paksuisiksi paloiksi. Tarjoa alkuruokana rucola- tai salaattipediltä. Voit koristella annoksen persimon-hedelmillä.

WASABISMETANA
  • puolikas purkki (60 g) smetanaa 
  • ½ tl dijon-sinappia 
  • 1 tl wasabitahnaa
  • ripaus sokeria

Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Laita seos pakastuspussiin, leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota wasabismetanaa lohipastramin päälle. 


Yhteistyössä Emiliana Natura

7 kommenttia

  1. Minä ra-kas-tan lohipastramia ja tämä sinun versiosi on tosi kaunis! Meillä on alkupalat vielä muutamaa sovittua lukuunottamatta auki ja tämä täyttäisi hienosti lohiaukon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin minäkin! Ja tämä kyllä sopisi aika hyvin joulupöytään!

      Poista
  2. Eikun MINÄ rakastan ! Ja tämä sun versio on tosi kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin tuli sellainen ihana jopa hieman grillattu maku, ehkä pannu oli tarpeeksi kuuma ja sitruunankuoripalat kärtsäsivät just sopivasti. Tai sitten vain vahingossa onnistuin saamaan maut just nappiin. Toivottavasti on toistettavissa!

      Poista
  3. AH, onpa ihanan näköinen annos! en ole koskaan moista kotikeittiössä kokkaillut, mutta laitan tämän reseptin talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita ehdottomasti talteen ja kokeile, oli törkeän hyvää! :)

      Poista
  4. Lohipastrami on myös minun suosikkejani. Olen usein maustanut sen jeeralla ja paahdetulla mustapippurilla. Sekin yhdistelmä toimii hyvin wasabi-majoneesin kanssa. Hyvä idea tarjota persimonia lohen kanssa. Kaunis kuva ja hieno kalenteri kaiken kaikkiaan!

    VastaaPoista