Sisällön tarjoaa Blogger.

JUURIKIN (ON) SOPIVA JOULULAHJA


LUUKKU 15: 
Ruishapanjuuri käy joululahjaksi leivonnasta pitävälle. Kiinnitä purkin kylkeen  juuren hoito- ja leivontaohjeet. 


Ruisjuuren valmistukseen kuluu viisi päivää, joten jos mielit tehdä juuren joululahjaksi,
kannattaa se laittaa alulle lähipäivinä. Juuren toimivuus on hyvä myös testata ennen purkin käärimistä pakettiin. Oma juuri sopii lahjaksi varsinkin jauhopeukalolle tai ruoanlaitosta kiinnostuneelle. Purkin kylkiäiseksi sopii kaunis leivinliina tai pussillinen ruisjauhoja. 

RUISHAPANJUURI (Jauhot suussa -blogin ohjetta mukaillen)

1. päivä / illalla
  • 1 rkl ruisjauhoa 
  • 2 rkl haaleaa vettä

Mittaa ainekset lasipurkkiin ja sekoita hyvin. Peitä purkki kevyesti kannella ja anna seistä huoneenlämmössä kaksi vuorokautta (48 tuntia).

2. päivä / illalla

Tarkkaile tilannetta ja heiluttele purkkia hieman. Juurenalun pitäisi tuoksua hieman makealta. Jätä juuri vielä toiseksi vuorokaudeksi (24 tunniksi) huoneenlämpöön.

3. päivä / illalla
  • 1 rkl ruisjauhoa

Lisää ruisjauho juuren sekaan ja sekoita hyvin. Anna juuren seistä 12 tuntia (yön yli) huoneenlämmössä.

4. päivä / aamulla
  • 2 rkl ruisjauhoa 
  • 2 rkl haaleaa vettä

Lisää jauho ja vesi juuren sekaan ja sekoita. Anna seoksen seistä iltaan asti.

4. päivä / illalla
  • 2 rkl ruisjauhoa 
  • 2 rkl vettä

Juuren pinnalla tulisi olla paljon pikkukuplia. Heitä kolmannes juuresta pois ja lisää jauhot ja vesi.

5. päivä

Juuri on käyttökelpoista. Laita leipoen tai siirrä juuri jääkaappiin odottelemaan leivontahetkeä.

Juuren hoito-ohje:

Säilytä juurta jääkaapissa Leivo juuresta noin kerran viikossa. Jos leivontaväli on harvempi, ruoki juurta viikoittain sekoittamalla juuren sekaan teelusikallinen ruisjauhoja ja vettä.

Käytä leivottaessa vain osa juuresta tai ota leipätaikinasta aina talteen pari desiä taikinaa. Hyväksi havaitsemani ruisvuokaleivän ohje löytyy >täältä<. Asiaa juuresta juurta jaksain löytyy esimerkiksi Jauhot Suussa -blogista. 


15 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Mutta ei kyllä taida sopia lahjaksi ihan jokaiselle. :)

      Poista
  2. Aika kiva lahjaidea:) Täällä on nyt niin kylmä sisälläkin(aamulla herätessä 11,sisällä...)ettei juuren teko onnistuisi varmaan millään just nyt;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kauhistus, siellähän ihan jäätyy! Toivottavasti edes ulkona on vähän lämpimämpää. Tosiaan noin viileässä ei taida onnistua, ellei jossain (jonkun lämmittimen/ kodinkoneen läheisyydessä) olisi pientä lämmintä soppea.

      Poista
    2. No onneksi tämä talvi täällä on ihan lyhyt;D

      Poista
  3. Aivan mielettömän hyvä lahjaidea, Riikka! Puhkun täällä ihan innosta :D Täytyykin pohtia, jospa tekisin tällaisen purkillisen kummitädilleni...jaksaakohan hän vaan pitää sitä "kuosissa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tiedä häntä, jospa kummitätisi innostuisikin hoivaamana juurta oikein juurta jaksain. :)

      Poista
  4. Ja siihen päälle joku, joka ruokkii juuren säännöllisesti. Nimim. armoton tappaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta, viikot menee vielä niin nopeasti, että aina tuntuu, että justhan_mä_siitä_leivoin....

      Poista
  5. innostuin postauksesi ansiosta tehtailemaan juurta ja olenkin selannut ahkerasti aiheesta blogikirjoituksia ym. vaan yksi asia näin ensikertalaista vielä askarruttaa: onko siis niin, että ensimmäinen juuri käytetään kokonaan ja valmiista taikinasta otetaan säilöön uusi juuri? neljäs páivä menossa, kuplia ei näy, mutta tuoksuu hiivalle ja on kohonnut, kaipa se on hyvá merkki? kiitos ihqusta blogista :)

    Tuuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuuli,
      Kiitos ihqusta kommentista! :)

      Jos leivot leivän esimerkiksi linkkaamani ruisleipäohjeen mukaan, tehdään ensin esitaikina, johon juuri laitetaan sekaan. Ennen varsinaista leipomista, otetaan juurikin tästä esitaikinasta osa talteen juureksi. Esitaikinoihin tulee yleensä pääasiassa jauhoa, vettä ja juurta, ja juuri juurruttaa (jos niin nyt voi sanoa) sen taikinan.

      Saikohan tästä nyt mitään tolkkua? :)

      Poista
  6. Tämä selkeytti oikein paljon, kiitos! Sitten vaan leipomaan, sormet ristiin että toimii!
    Tuuli

    VastaaPoista
  7. Tämä on niin kiva ohje ja vinkki, että linkki tähän löytyy myös joulukalenteristamme: http://kaikkipaketissa.blogspot.fi/p/joulu.html

    VastaaPoista