Sisällön tarjoaa Blogger.

LEIPÄMUNAKAS


Pari päivää vanhasta leivästä syntyy herkullinen leipämunakas. Sopivan suolainen ja rasvainen munakas sopii loistavaksi dagen efter -aamiaiseksi tai isänpäivän brunssipöytään.

Päivänvanhasta leivästä valmistettu leipä- tai pullavanukas (englanniksi bread pudding) on suosittu herkku monessa maailman kolkassa. Usein vanukas kuorrutetaan siirapilla tai muulla makealla kastikkeella, mutta yhtä hyvin vanukkaasta voi tehdä suolaisen version. Suolainen vanukas kuitenkin kuulostaa omaan korvaani niin hassulta sanaparilta, että kutsun vanukastani mieluummin leipämunakkaaksi.



Suolainen ja rasvainen pekoni maustaa ja mehevöittää jo hieman kuivahtaneet leipäpalat, ja trendikäs lehtikaali sopii hyvin pekonin makupariksi. Kaikkia leipäpaloja ei kannata hukuttaa munamaidon sekaan, sillä rapsakat leipäpalat antavat munakkaalle mukavaa purutuntumaa. Erityisen hyvältä leipämunakas maistui Gloria Blog Awards -juhlahumun jälkeisenä aamuna viime viikonloppuna.

Leipämunakas on myös hävikkiruokaa parhaimmillaan. Kuivahtaneen leivän lisäksi munakkaaseen voi hukuttaa muitakin jääkaapin jämiä, kuten vihanneksia ja juustonkannikoita. Sovella oman mielesi ja jääkaappisi sisällön mukaan, sen takia reseptikin on sopivan suurpiirteinen.

LEIPÄMUNAKAS (SUOLAINEN LEIPÄVANUKAS) kahdelle­–kolmelle

  • 4–5 paksuhkoa siivua vaaleaa leipää 
  • noin 130 g (luomu)pekonia 
  • (öljyä) 
  • noin 100 g lehtikaalia  
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 4 munaa 
  • 1 dl maitoa 
  • noin 30 g parmesanjuustoa 
  • suolaa 
  • pippuria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Saksi pekoni kylmälle pannulle. Kuumenna ja anna pekonin paistua rapeaksi omassa rasvassaan. Jos käyttämässäsi pekonissa on vähänlaisesti rasvaa, lisää tarvittaessa loraus öljyä.

Poista lehtikaalista ruodit ja revi lehdet hieman pienemmiksi. Silppua valkosipulinkynsi. Lisää lehtikaali ja valkosipuli pannulle pekonin ollessa kypsää ja rapeaa. Paista pari minuuttia.

Leikkaa leipäviipaleet särmiltään parisenttisiksi kuutioiksi. Raasta parmesanjuusto.

Riko munat kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää maito, ¾ raastetusta parmesanjuustosta sekä ripaukset suolaa ja pippuria.

Kippaa pekoni­–lehtikaaliseos sekä leipäkuutiot uuninkestävään vuokaan. Sekoita ja kaada päälle munaseos. Ripottele päälle myös loput juustosta.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. 


Avainsanat: suolainen munakas, helppo aamiaismunakas, mitä brunssille, brunssi resepti, bread pudding resepti, mitä lehtikaalista, food spill, ruokahävikki, mitä vanhentuneesta leivästä, kuiva leipä resepti

8 kommenttia

  1. Näin jälkikäteen ajateltuna olisin sittenkin voinu köpsähtää teidän sohvalle viikko sitten, jos aamupala olis ollu tämmönen.

    Ja kuule, olemme taas melko samoilla linjoilla näiden ruokien kanssa; kolme viikkoa on ollut pöydällä reseptiaihio samanmoisesta aamuherkusta :) Great minds .... ja niin edelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehellisesti aamiaisen saaminen venyi viime lauantaina kyllä varmaan sinne aika pitkälle aamupäivän puolelle. Luulen, että sait kotona aika paljon aiemmin syödäksesi. :)

      Jään innolla odottamaan omaa versiotasi! Tätä meillä tehdään kyllä vielä monta kertaa uudelleenkin.

      Poista
  2. Ja sillä summittaisuudella ei ole mitään tekemistä juhlimisen kanssa ;)?

    VastaaPoista
  3. Super-Riikka, tämä menee varmasti testiin. Pari kuivahtanutta leipäpalaa ja kananmunia löytyy kaapista, muut aineet on varmaan pakko huomenna ostaa kaupasta. Näyttää vaan niin herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli herkullista! Käyttämissäni (Pajusen luomu)pekonisiivuissa ei ollut oikeastaan mitään muuta kuin pelkkää rasvaa, sopi tähän tosi hyvin, sillä se pekonirasva mehevöitti leivän aivan ihanasti.

      Poista
  4. Tämä on mun mielestä räjäyttävän hyvä idea. Todellakin löytyy aamiaispöydästä jonain aamuna.

    VastaaPoista