Sisällön tarjoaa Blogger.

PIKAPYRÄHDYS
VALKO-VENÄJÄLLE


Valko-Venäjän toiseksi suurin kaupunki, Gomel, yllätti positiivisesti. Tuliaisina yksi MM-karsintapiste ja purkillinen siitepölyä.



Kävimme pikaisella, puolentoista vuorokauden mittaisella, pyrähdyksellä Valko-Venäjällä katsomassa potkupalloa. Suomen MM-karsintaottelu Valko-Venäjää vastaan pelattiin Gomelissa, joka on maan toiseksi suurin kaupunki. Olin odottanut kaupungilta, vuodentakaiselta Ukrainan reissulta tuttua, vahvasti neuvostohenkistä tunnelmaa, mutta kaupunki pääsikin yllättämään minut kauniilla, siistillä ja hyvin hoidetulla vanhalla keskustallaan.

Gomel sijaitsee maan kaakkoisosassa lähellä Ukrainan rajaa. Gomelista on linnunteitse lyhyt matka Pripjatin kaupunkiin, jossa tapahtui vuonna 1986 surullisenkuuluisa Tšernobylin voimalaonnettomuus. Onnettomuuden pahin radioaktiivinen laskeuma osui juurikin Gomelin alueelle, ja moni alueen lähikylistä evakuoitiin ja julistettiin suljetuksi alueeksi onnettomuuden jälkeen. Gomelin kaupunkia ei kuitenkaan koskaan evakuoitu.

Kauppahallit ja ruokatorit ovat monesti reissujen suosikkikohteitani. Toreilla pääsee seuraamaan paikallisten asiointia ja aika usein myös huokailemaan kateellisena moninaisille tuotevalikoimille. Gomelilaisessa kauppahallissa ihailua herättivät myynnissä olevien possujen kymmenkunta senttiä paksut ihrakerrokset, jollaisen nähdessään kotimainen rypsipossu epäilemättä saisi slaagin. Tiedän unelmoivani moisesta silavakimpaleesta jokaisen tulevan valurautapannun huolto-operaation yhteydessä. Jok’ikisellä lihaosaston myyjättärellä oli myös oma leikattu possunruho (vaiko sittenkin toisinpäin?), sorkasta saparoon, myyntipöydälle nätisti aseteltuna. 

Possunruhojen lisäksi kauppahallissa oli myynnissä myös sammioittain hunajaa. Ostimme yhdeltä hunajakauppiaalta kotiinviemiseksi purkillisen siitepölyä. Jälkikäteen ajateltuna kyseisen siitepölyn terveyshyödyt lienevät kyseenalaiset. Fyysikontapainen kenties tarkastaisi Gomelin alueelta kerätyn siitepölyn cesium-arvot ennen sen syömistä.
















15 kommenttia

  1. Olipa siinä possua kerrakseen ja kahdiksikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komeasti köllöttelivät 30-asteen helteessä. Ei ehkä menis Eviralta läpi.

      Poista
  2. Kieltämättä insinöörille heräsi jo ensimmäisen siitepölymaininnan kohdalla epäilys siitä mitähän se pöly on itseensä niellyt. Tosin mitä muistaa noista omista fysiikan labroista niin kyllä sielläkin ajan pitäisi jo tehdä tehtävän. Isot petokalat jättäisin silti syömättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ehkä sittenkin vähän googlailla ennen kuin ripottelen siitepölyä smoothien päälle... Tiedä sitten, onko sen vaarallisempaa kuin itämeren kalat.

      Poista
  3. Mä en vaan osaa päättää mikä noista myyjättärien päähineistä on hienoin, oisko se toi lippa, suikka vai huivihko, wau! Ja noi irtohihat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä diggailen kyllä yleensä suikista, mutta onhan tuo lippakin aika kiva. Nuo irtohihat huomasin vasta kuvasta! Mikäköhän niidenkin syvin merkitys on? :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Aina ei tartte lähteä valtamerten taakse, löytyy sitä eksotiikkaa lähempääkin :)

      Poista
  5. Epäilemättä mahtava pyrähdys, vaikka kolme pistettä olisitte voineet tuoda takaisin siitepölyn lisäksi :)

    Toiseksi alimmassa kuvassa possunpää on aivan valtava. Sille olis mahtunut jättikurpitsa suuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin, ne kaksi sinne jäänyttä pistettä kyllä vähän kaivertaa :)

      Poista
  6. Tuollaista ihraa ei saa Suomessa, vaikka kuinka täällä kasvattaisi sikaansa "vanhaan" tapaan. Siat on jalostettu ohutsilavaiseksi. Pitäisi tuoda koko sika elävänä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä lueskelinkin jostain tutkimuksesta suomalaisten sikojen rasvakoostumuksista, ja tosiaan meillä täällä on tosi ohutsilavaisia sikoja :) Monesti kun olen ostanut silavaa hallista, niin tuntuu, että saa pelkkää nahkaa.

      Poista
  7. Olipa hauska postaus, en ole ko. paikasta koskaan kuullutkaan joten tuntuu kovin eksoottiselta, etenkin nuo possunpäät tiskillä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakaan ei ollut mitään tietoa Gomelista – onneksi siis jalkapallo avartaa :) Tämä Gomel sijaitsee linnuntietä vain 70 kilometrin päässä Tsernobylin ydinvoimalasta.

      Poista
  8. Päädyinpä tänne googlailemalla Gomelia ja mietin oletko jo siitepölysi syönyt :D?
    Näinä päivinä ainakin kun sienestää, voi käydä mittaamassa sienten säteilyarvot ennen syöntiä joten uskoisin että kaikki nuo tuolla myytävät asiat myös mittautetaan ennen myyntiä.

    Terkuin valkovenäläisen vaimo joka asuu Gomelissa!
    http://avaruusponi.blogspot.com

    VastaaPoista