torstai 7. kesäkuuta 2012

Simppeli kalaliemi
Suurin osa taannoin saamistamme tuliaislahnoista päätyi kuuman kylvyn kautta pakasterasiaan odottelemaan auvoisempia aikoja soppaliemenä tai risoton maustajana. Apupoika käsitteli valmiiksi suolestetut lahnat varsin suurpiirteisesti: suurimmista kaloista tappeli fileet irti, pienemmät hän huuhteli ja heitti sellaisenaan kattilaan. Kalaliemen keittäminen on helppoa, liemi säilyy pakastettuna useamman kuukauden ja sen lisäksi, että itse keitetty liemi on valmiskuutioista tehtyä lientä reippaasti maukkaampaa, ei se sisällä mitään epämääräisiä ainesosia, ja suolan määränkin voi annostella itse. Jos lähipiirissä ei ole kalastajia, voi kalanperkeitä kysellä kalatiskeiltä tai kauppahallista.KALALIEMI
 • kalanperkeitä tai kokonaisia kaloja 
 • vettä 
 • suolaa (n. 2 tl/vesilitra) 
 • 1-2 laakerinlehteä 
 • 1 rkl kokonaisia maustepippureita 
 • 1 rkl kokonaisia valkopippureita
 • (sipulia, tillinoksia, juureksia)

Huuhtele kalanperkeet ja laita ne kattilaan. (Jos käytät kokonaisia kaloja, niin poista niistä sisälmykset ja huuhtele kalat kauttaaltaan.)

Kaada päälle kylmää vettä niin, että kalat ja perkeet peittyvät.

Kuumenna vesi varovasti kiehuvaksi. Kuori pinnalle muodostuva vaahto ja lisää mausteet. Halutessasi voit lisätä liemen sekaan myös esimerkiksi muutamaan osaan paloitellun sipulin ja palan porkkanaa.

Anna liemen porista hiljalleen 20-30 minuuttia.

Siivilöi liemi. Jäähtyneen liemen voi pakastaa muovirasiassa.

Meriheinät Vilhon (1 v. 10 kk.) käsialaa

Kalasta puheen ollen, kesä- ja heinäkuun ajan on käynnissä Kivistössä-palstan emännöimä ruokahaaste, jonka aiheena on mainio kansalliskalamme ahven. Haasteeseen voivat osallistua kaikki blogit, blogin ei siis tarvitse olla ruokablogi. Siispä matoja koukkuun ja kireitä siimoja!

Psst... Seuraa Vatsasekaisin Kilinkolin –blogipäivityksiä myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

8 kommenttia:

 1. Meriheinät oli Vilhon, mutta fisut taisi olla sinun piirtämiäsi. Hienot kummatkin! Täällä keitellään kalaliemet myös hyvin samaan tapaa kuin siellä teillä, eli ihan simppelisti vaan. On sillain yllättävän nopea ja helppo homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fisut oli mun, vaikka enemmän fanitan noita meriheiniä. Tänään juuri purkillinen lahnalientä päätyi katkarapukeittoon.

   Poista
 2. Kiva, että jätit kalaparkojen silmät rauhaan ;-)
  Pitäisikin kokeilla tehdä lientä itse, en ole koskaan tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo silmät jätin rauhaan, vaikka just jostakin luin, että monet kalat voi ripustaa savustumaan sillä lailla, että silmien läpi vetää narun, josta kalat laitetaan sitten roikkumaan...

   Poista
 3. Miten hienot noi piirustukset! Iso peukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saas nähdä kuinka kauan nuo ovat tuossa eteisen seinässämmä ennen kuin tajua ne siitä putsata. Remppamiespeijakkaat eivät vain tasoittaneet kunnolla tuota seinää ennen maalaamista, niin vähän haastavaa siihen on mitään raapustella.

   Poista
 4. Hieno kuvitus ja mustavalkokuvat myös!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...