Sisällön tarjoaa Blogger.

Pannacottaa ja siirappista greippiä




Pannacotta eli keitetty kerma on yksi luottojälkiruoistani. Jos emme keksi muuta jälkkäriä, tehdään meillä pannacottaa. Variaatioita tästä italialaisesta herkusta on useita,  mutta olen havainnut hyväksi laittaa kerman sekaan täyteläistä bulgarianjukurttia, joka hieman keventää jälkiruokaa, mutta tekee siitä silti ihanan pehmeää ja täyteläistä. 

Pannacottan kaveriksi voi tehdä melkein mitä vain. Usein meillä tehdään Gallianotilkalla marinoituja karamellisoituja omenoita, mutta toisaalta riittää, kun päälle kaapii passionhedelmän sisukset. (Ne muuten näyttävät ihan jonkin matelijan silmiltä, joten sopisivat erinomaisesti myös alkuperäisen Vatsasekaisin Kilinkolin -ravintolan ruokalistalle.) Tällä kertaa marinoin greippilohkoja sokerista, vedestä ja vaniljatangosta keitetyssä siirapissa. 

JUKURTTIPANNACOTTA (annos neljälle)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • ½ dl sokeria 
  • 1 vaniljatanko
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl bulgarianjukurttia (turkkilainenkin käy, mutta suosittelen bulgarialaista)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa siemenet kattilaan. Kiehauta seos ja nouki vaniljatanko pois. Lisää liivatelehdet suoraan kuumaan kerma–maitoseokseen. Sekoita hyvin. Jäähdytä seos (laske esimerkiksi kylmää vettä tiskialtaaseen ja laita kuuma kattila veteen).  Sekoita jukurtti seokseen, jaa annosvuokiin ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi. 

Huuhtele ja kuivaa vaniljatanko. Sen voi hyvin käyttää vielä uudelleen. 

SIIRAPPISET GREIPIT
  • ½ dl vettä 
  • ½ dl sokeria 
  • vaniljatanko (pannacottaan käytetty)
  • 1 greippi
  • (loraus Galliano-likööriä) 
Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja lisää vaniljatanko. Anna seoksen poreilla rauhallisesti parikymmentä minuuttia tai kunnes siitä on muodostunut siirappimaista. Lisää halutessasi loraus Galliano-likööriä.


Fileoi greippi:  kuori hedelmä terävällä veitsellä poistaen myös kuoren valkoinen kerros ja leikkaa hedelmälihat kalvotaskuista. (Jos tipuit kärryiltä, nin tässä linkki operaatiota selventävään videoon.) Purista greipistä mehu hedelmälihan sekaan.


Kaada siirappi greippilohkojen päälle, anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin viilentymään. Annostele kylmänä hyytyneen pannacottan päälle.





Psst. Vatsasekaisin Kilinkolin nyt myös Facebookissa. Käy tykkäämässä!

8 kommenttia

  1. Mikä tämä tälläinen päivitystahti on kun ei meinaa perässä pysyä? 2 postausta päivässä?

    Aika hauska kun juurikin parinpäivän sisällä luin jostakin, ehkä keittokirjasta, (en omenamintun blogista tällä kertaa)noista gratinoiduista greipeistä ja aattelin, että pitäiskö kokeilla.

    Hän käyttää agrisäkkejään myös luovasti kuvausrekvisiittana, noted.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä päivitystahtia kutsutaan muiden asioiden vastuunpakoiluksi.

      Greipit olivat oikein mainioita, Omenaminttu oli laittanut päälle halvaakin, ei varmaan ollenkaan huono.

      Ompeluinto katosi kolmannen pussukan kohdalla, joten lopulle säkkikasalle on joutunut keksimään jotain muuta käyttöä.

      Poista
    2. Minäkin huomasin nuo juuttipalat:) Kivat!

      Poista
    3. Nyt niitä juuttipaloja alkaa olla jo niin monessa kuvassa, että täytyy yrittää seuraaviin kuviin keksiä jotain muuta...

      Poista
  2. Meidän kannalta oikein mukavaa tuo vastuunpakoilu.

    Pannacotan keventäminen toimii varmaan tosi hyvin. Kaunis annos taas kerran - ja myös ne säkinpalat ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei se pannacotta yhtään sen kevyemmältä noinkaan vaikuta. Varsinkaan, jos massan sekaan sulattaa muutaman palasen valkosuklaata..

      Poista
  3. Hei,
    päätin ilmottautua minäkin, onnittelut upeasta blogista! Jo pelkkä nimi saa minut hihittämään -no ok, taisin ihan ääneen hörähdellä. Jos nimi on noin loistava, ei tarjontakaan vaikuta huonolta. Listalla on jo muutama kokeiltava juttu, mm. tämä kevennetty keitetty kerma.
    Jatkakaa :)
    Kiitos ja tervehdys Baijerista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei kiva kun ilmoittauduit! Kiva tietää ketä siellä ruudun toisessa päässä on (tai että siellä ylipäätään on joku muukin äitini lisäksi).

      Kiitos kehuista ja täällähän me jatkamme :) Terkut Baijeriin!

      Poista