Sisällön tarjoaa Blogger.

GLUTEENITON
LAKKA-KINUSKIKAKKU


Tuunattu versio perinteisestä lakka-kinuskikakusta syntyy kuorruttamalla kakku vaahdotetulla kinuskikermalla. Koristele kakku hennon värisillä kukilla. 





Leivoin Sintin ristiäispöytään myös lakka-kinuskikakun. Kakku oli sinällään simppeli: vaalean (tällä kertaa gluteenittoman) kakkupohjan välistä löytyi kerman ja maitorahkan seosta sekä lakkoja. Perinteisen kinuskin ja kermakuorrutteiden sijaan kuorrutin kakun vaahdotetulla kinuskikastikkeella. 

Alun perin ajatuksenani oli tehdä trendikäs nakukakku, joka olisi saanut vain hillityt kermasipaisut kylkiinsä, mutta gluteeniton kakkupohja oli niin pehmeä ja kasaamisen jälkeen sen verran epäsiistin näköinen, että kakku sai päälleen kunnon kerroksen kinuskikermaa. 

Viiden munan kakku riitti hyvin parillekymmenelle syöjälle kun kakkupöydässä oli useampaa sorttia. Perinteisen sokerikakkupohjan tuunaaminen gluteenittomaksi on yllättävän helppoa. Osan (tai halutessaan vaikkapa kaiken) jauhoista voi korvata perunajauhoilla ja loput gluteenittomalla jauhoseoksella. Huomioi, että gluteeniton kakkupohja on kuitenkin perinteistä sokerikakkupohjaa hieman höttöisempi ja pehmeämpi, eikä se tarvitse myöskään ihan yhtä paljon kostutusta. 

Kakkupohjan voi tarvittaessa valmistaa etukäteen ja pakastaa. Tällöin kakkupohja kannattaa leikata hieman kohmeisena. Täytä kakku tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut ehtivät tekeytyä ja kakku kostua. Myös kinuskikastike kannattaa keittää edellisenä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla ennen vaahdottamista ja kakun kuorruttamista. 

Superhelppo koristelu syntyi kauden kukista: valkoisista syreeneista ja pelargonioista sekä hennon vaaleanpunaisista neilikoista.

GLUTEENITON LAKKA-KINUSKIKAKKU 

Gluteeniton vaalea kakkupohja (halkaisijaltaan 24–26 cm:n vuokaan)

  • 5 kananmunaa
  • sokeria
  • gluteenitonta jauhoseosta
  • perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka ja jauhota se gluteenittomilla jauhoilla. Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa pohja leivinpaperilla. 

Lämmitä uuni 175-asteiseksi. 

Ota esille kolme samanlaista lasia. Riko kananmunat yhteen lasiin ja mittaa toiseen munien verran sokeria. Mittaa kolmanteen lasiin puolestaan tilavuudeltaan saman verran puoliksi gluteenitonta jauhoseosta ja puoliksi perunajauhoja. Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan. 
Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sihtaa sekaan jauhoseos varovasti sekoittaen. 

Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuuttia. Jos kakku uhkaa tummua liikaa voit suojata sen pinnan leivinpaperilla. Varmista kakun kypsyys cocktailtikulla: Pistä kakkua tikulla. Kakku on kypsä kun tikkuun ei jää taikinaa. 

Kumoa kakku lämpimänä. 

Lakkatäyte:

  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 prk (200 g) maitorahkaa
  • sokeria
  • vaniljasokeria
  • n. 500 g lakkoja (pakastettuja tai tuoreita)
Kostutus:

  • 1 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää rahka kerman sekaan. Mausta mieleiseksesi sokerilla ja vaniljasokerilla. (Täytteestä ei kannata tehdä liian makeaa, sillä kakun päälle tuleva kinuskikerma on varsin makeaa. Huomioi myös sokerin määrä, mikäli lakat ovat valmiiksi sokeroiruja tai jos käytät marjojen sijaan valmista sokeroitua hilloa.)

Sekoita kostutusta varten maito ja vaniljasokeri. 

Kinuskikuorrute:

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria (tai esim. muscovado- tai intiaanisokeria)

Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä seosta noin vartti. Jäähdytä valmis kinuski jääkaappikylmäksi ennen vaahdottamista. 

KAKUN TÄYTTÄMINEN JA KUORRUTTAMINEN:

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla (laita kaksi kelmusuikaletta vuokaan ristikkäin niin, että kelmu riittää koko kakun päälle) ja nosta yksi kakkupohjista vuokaan (siisti pinta kelmua vasten). Kostuta maidon ja vaniljasokerin seoksella. 

Levitä puolet lakoista kakkupohjalle ja lusikoi päälle puolet kerma-rahkaseoksesta. Nosta päälle toinen kakkupohja ja kostuta se. Lisää loput lakoista sekä kerma-rahkaseoksesta. 

Nosta päälle kolmas kakkupohja, kostuta se ja pingota kelmusuikaleet kakun päälle. 

Laita lautanen kakun päälle painoksi ja nosta kakku jääkaappiin tekeytymään. Anna tekeytyä mieluiten seuraavaan päivään. 

Kakun kuorruttaminen: 

Nosta kakku tarjoiluvadille ja poista vuoka sekä kelmut. 

Vaahdota kinuskikastike paksuksi vaahdoksi ja levitä vaahto kakun päälle palettiveitsellä tai lastalla. Koristele syötävillä kukilla. 


2 kommenttia

  1. Lakka-rahkatäyte kuulostaa ihanalta ja kiva että resepti on gluteenitonkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakka on sen verran spesiaali marja, ettei sen kanssa kannata kikkailla liikaa. Rahkatäyte oli just sopivan simppeli kakkuun. :)

      Poista