Sisällön tarjoaa Blogger.

LUUKKU 4:
TUMMA TAATELIKAKKU


Tumma ja tahmea taatelikakku on yksi joulun rakastetuimmista leivonnaisista. Taatelikakun voi leipoa hyvissä ajoin ennen pyhiä, sillä kakku vain paranee vanhetessaan.



Erilaiset kuivakakut ovat nyt muotia, ja niitä leipovat muutkin kuin mummot. Monelle perinteinen taatelikakku on yksi joulunajan ehdottomista suosikeista. Taatelikakku kannattaa leipoa reilusti ennen joulupyhiä, sillä kakun suklaamainen maku vain paranee ajan myötä.

Tämän taatelikakun juju piilee espresso-kahvissa. Aivan yhtä hyvin voit keittää taatelit myös tavallisessa suodatinkahvissa, korvaa silloin myös osa vedestä kahvilla. Voit lorauttaa nesteen sekaan myös hulauksen viskiä tai konjakkia syventämään kakun makua entisestään.


TUMMA TAATELIKAKKU (1,8 litran vuokaan)

  • 1 pkt (250 g) kuivattuja, kivettömiä taateleita 
  • 1 dl vahvaa kahvia (esim. espressoshotti) 
  • 1 ½ dl vettä (TAI  2 dl suodatinkahvia + ½ dl vettä) 
  • 200 g voita 
  • 2 kananmunaa 
  • 1 ½ dl fariinisokeria 
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • 1 dl piimää tai kermaviiliä 
  • 2 tl ruokasoodaa 
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja 
  • voita ja korppujauhoja vuokaan

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.


Mittaa kahvi ja vesi kattilaan. Kiehauta ja lisää taatelilevy. Keitä hiljalleen vartin verran kunnes taatelit ovat pehmenneet täysin.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan kuutioitu voi. Anna voin sulaa ja sekoita seos tasaiseksi.

Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin.

Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri sekä piimä tai kermaviili taikinan sekaan sekä vehnäjauho–soodaseos varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi myös hieman jäähtynyt taateli–voiseos. Sekoita taikina mahdollisimman varovasti tasaiseksi. 

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 60 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei jää tikkuun ja kakku on kypsä.

Säilytä kakku jääkaapissa folioon käärittynä. Kakun voi myös pakastaa. 

Avainsanat: helppo taatelikakku, taatelikakku resepti, kakku kuivatuista taateleista, helppo kuivakakku, joulukakku, mitä leipoa joulumyyjäisiin

12 kommenttia

  1. Ihanalta kuulostava ohje, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Oijoi, kahvia en olekaan taatelikakkuun laittanut, mutta nyt menee kokeiluun kyllä!

    VastaaPoista
  3. Vihdoinkin vaihtelua taatelikakkuun. Jo tuo kermaviili lupaa hyvää ja fariinisokeri. Taateli+ tavallinen sokeri on hiukka tuju yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika perinteinen kakku tästä tulee, mutta ehkä vähän uudella twistillä. :) Mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  4. Ihanan näköinen kakku - ihan melkein yksi yhteen mun äidiltä perimän taatelikakkuohjeen kanssa. Se oli muuten Fanni & Kanelin kaikkien aikojen luetuin ja haetuin resepti :) Klasikko on aina klassikko, ja tuo kahvi sopii taikinaan tosi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin googlata kakkusi! Taatelikakku taitaa olla jonkinlainen merkki vanhenemisesta – tuskin siitä kovin moni pitää teini-iässä kovin erityislaatuisena. :)

      Poista
    2. Pyh sanon minä! Minä ja yksi luokkalaiseni puhelimme juuri tässä yksi päivä kuin mahtavaa taatelikakku on. Ja eikä me vielä mitään aikuisia olla.

      Poista
    3. Anteeksi! :) Tai ehkä te vain olettekin niin varhaiskypsiä ja fiksuja! ;)

      Poista
  5. Lapsuudesta asti meillä on taatelikakku leivottu aina itsenäisyyspäivänä jouluaattoa varten. Taatelikakku tosissaan vaan paranee vanhetessaan. Täytyypä kokeilla kahviakin joukkoon ellei sitten sitä vahvempaakin tavaraa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli huomenna sitten teillä taas laitetaan leipoen, kiva perinne!

      Poista
  6. Taatelikakku herättää minussa aina ristiriitaisia tunteita. Toisaalta se kuuluu ehdottomasti jouluun sen perinteikkäisyyden vuoksi. Mutta no, ei se niin kummoista yleensä ole. Hyvää kyllä, mehevää ja mausteista. Mutta liian usein sitten kuitenkin tylsää, jolloin se jää pyhien aikana harmillisen vähäiselle huomiolle. Tän päivän Aamulehdessä oli Tampere-talon keittiöpäällikön Juhana Paturin resepti viski-taatelikakulle. Käväsinpä sitten tänään Alkossa ja nappasin pullon viskiä mukaan. Seuraavaksi laitan taatelit ja rusinat yöksi likoon. Mielenkiinnolla odotan, millainen taatelikakku siitä syntyy! Mutta kyllä tämäkin resepti kuulostaa lupaavalta. Pidän erityisesti tuosta kahvista!

    VastaaPoista