Sisällön tarjoaa Blogger.

MAYA-KAAKAO – JUMALTEN JUOMAA TAVIKSILLE


Maya-kalenterin pisin kierto, baktun, päättyy tänään. Monet ovat povanneet tämän tarkoittavan maailmanloppua.


Mayaintiaanien kukoistuskausi loppui jo ennen espanjalaisten saapumista Keski-Amerikkaan vuonna 1525, mutta mayoja ja heidän jälkeläisiään elää edelleen varsinkin Meksikon eteläosissa ja Guatemalassa. Muinaiset mayat olivat erittäin taitavia taivaankannen tulkitsijoita ja heillä oli oma tarkka kalenterinsa. Mayakalenteri alkaa elokuun 13. päivästä vuodelta 3114 eaa. Kalenteri jakaantuu eri aikamääreisiin, joista pisin aikajakso baktun kestää 144 000 päivää. Järjestyksessään 13. baktun päättyy tänään, meidän kalenterimme mukaan joulukuun 21. päivänä. Luku 13 oli mayoille erityisen tärkeä, ja niin on myös tämä päivä. Muinaisten kirjoitusten perusteella ei ole kuitenkaan löydetty viestejä maailman loppumisesta tähän päivään. Nykypäivän mayat juhlivat tänään yhden baktunin loppumista. Huomisesta alkaakin lähes neljäsataa vuotta kestävä uusi baktun.

Etelä- ja Keski-Amerikan vanhoissa intiaanikansoissa on mielestäni jotakin hirmuisen mystistä ja mielenkiintoista. Kenties samaistuminen intiaaneihin johtuu siitä, että oma isoäitinikin on Maija. Vaikka maailmassa on lukemattomia koluamisen arvoisia paikkoja, haluaisin päästä vielä uudelleen guatemalalaisen viidakon siimeksessä lymyävään muinaiseen mayakaupunkiin, Tikaliin, ja sillä kerralla varaisin itselleni telttayöpymisen.

Ehkä ihastumiseni muinaisiin intiaaneihin johtuu osittain siitä, että mayat, ja myöhemmin atsteekit, olivat ensimmäisiä kaakaopapujen viljelijöitä. Samaan aikaan kun Suomessa elettiin 2500 vuotta sitten varhaista rautakautta eli ns. esiroomalaista aikaa, viljelivät mayat kaakaota.  Myös sana cacao on alunperin mayojen kieltä. Kaakaopavut toimivat intiaanikulttuureissa sekä valuuttana että jumalten juomana, raha siis kirjaimellisesti kasvoi puussa. Mayojen lain mukaan ainoastaan aatelisto sai suklaata juodakseen.  

Suklaajuoma ei siis suinkaan ollut mayojen keskuudessa tavisten juomaa, mikä tietysti hieman häiritsee varsin rankasti romantisoituja, intiaaniheimoihin liittyviä mielikuviani. Vaikka aikamatkailu muinaisuuteen kiinnostaisikin, en ehkä tohtisi ottaa sitä riskiä, että suklaata litkivän mayaprinsessan sijaan olisinkin hiekkakiveä puskeva orjatar. Täytyy siis tyytyä leikkimään inkkariprinsessaa kotosalla ja kippistää malja suklaajuomaa yhden aikakauden loppumiselle.


Perinteisessä maya-intiaanien jumalten juomassa on viidestä kuuteen ainesosaa: vettä, kaakaopapuja, hunajaa, vaniljaa, kanelia ja hyppysellinen chiliä. Reseptin salat vaihtelevat hieman alueittain, ja jossakin päin mayavaltakuntaa juomaan sekoitetaan myös maissijauhoja. Juoman voi tarjota joko kylmänä tai lämpimänä. Oikeaoppinen tapa valmistaa juoma, on kaataa nestettä usean kerran kupposesta toiseen, jolloin juoman pinnalle muodostuu mahdollisimman paljon vaahtoa. Epäjumalallisesti hoidin homman tehosekoittimessa ja lisäsin juoman sekaan jopa tilkan vaahdotettua maitoa.

MAYAKAAKAO (2 annosta)
  • 1 dl rouhittuja kaakaopapuja* 
  • 2 dl vettä 
  • 50 g tummaa suklaata
  • hyppysellinen chilihiutaleita tai kuivattua chiliä 
  • puolikkaan vaniljatangon siemenet 
  • ripaus kanelia 
  • loraus hunajaa 
  • (maitoa)
Liota kaakaopapuja puolisen tuntia lämpimässä vedessä. Kaada kaakaopavut ja vesi tehosekoittimeen ja aja seos tasaiseksi. 

Kaada seos kattilaan ja kuumenna. Lisää suklaa sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi. 

Vaahdota halutessasi tilkka maitoa ja kaada se suklaajuoman pinnalle. Koristele kanelilla.

*Kaakaopavut voi korvata myös kokonaan tummalla suklaalla. Kuumenna  neste (vesi/maito) kattilassa. Lisää sekaan rouhittu suklaa sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi.

***

Maya-intiaaneihin kannattaa käydä tutustumassa myös Didrichsenin taidemuseon Maya III -näyttelyssä, jossa on myös upeita, valokuvaaja Jon Kaplanin kuvia nykypäivän guatemalalaisista mayalapsista.

Didrichsenin taidemuseo järjestää tänään myös kalenterivalvojaiset. Lisätietoa museon nettisivuilla


19 kommenttia

  1. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta! Ja noita kippoja ihailen sillä silmällä täällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja kippoja silmäilin myös myös Cilla'sista. Ja sitä ennen Mokosta ja ties mistä. Ehkä ne nyt vaan pitää ostaa.

      Poista
    2. Joo, näyttävät aika kivoilta kuvissa (just sikshän niitä astioita pitää rohmuta...)

      Poista
  2. Näillä pakkasilla kaakao on mitä mainioin juoma.. Herkullinen kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, lisäksi tarvittaessa kaakaota voi terästää sopivalla hömpsyllä. (Ei tosin ehkä aamiaiskaakaota, vaikka joululomalla ollaankin...)

      Poista
  3. Upea kuva ja kiva postaus, opin mayoista paljon uutta:)

    VastaaPoista
  4. Ihana kuva ja hyvä postaus;D Yhdellä espananjan kurssilla tein kerran esitelmän suklaan historiasta (kiehtova aihe!)ja sitten pääsin Venezuelassakin ihan kaakaofarmille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista! Kaakaofarmi oli varmasti mielenkiintoinen paikka. Kasvoivatko pavut isoissakin puissa? Vai pensaissako kasvavat?

      Poista
  5. Ihanat kipot ja päivä ei voi olla kuin hyvä jos se noin herkullisella juomalla alkaa :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, täytyy myöntää, että ostin kipot ihan sillä ajatuksella, että näyttävät kivoilta kuvissa. :)

      Poista
  6. Olen tosi väsynyt ja luen ja luen, mutten huomaa kerroitko, mistä noita kaakaopapuja saa hommattua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, ei sitä tosiaan tekstissä mainita. Ne olivat niitä samoja kaakaonibsejä eli rouhittuja kaakaopapuja, joita sain pussillisen Cocovilta superfood-reseptikisaa varten. Eli siis näitä: http://cocovishop.com/fi-wp/products-page/kaakaonibsit/

      Poista
  7. Minäkin jäin etsimään tietoa kaakaopapujen hankintapaikasta, kuppien selvisikin jo :) Olen joskus tehnyt vastaavaa sulatetusta suklaasta mutta nuo pavut kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://cocovishop.com/fi-wp/products-page/kaakaonibsit/

      Pelkästä sulatetusta suklaasta saa kyllä ehkä semisti parempaa, mutta kun noita kaakaonibsejä sattui kotona olemaan ja ajattelin niistä saavan vähän autenttisempaa juomaa, niin kokeilin käyttää niitä. En saanut omassa blenderissä ajettua niitä ihan hienoiksi, joten juomaankin jäi hieman sattumia. Nuo rouhitut pavut ovat kyllä sinänsä jännän makusia ihan pelkiltäänkin.

      Poista
  8. Ooh, miten ihanannäköistä! En juo kahvia enkä varsinaisesti teetäkään, mutta kaakaolla (ei sitten mikään Oboy tms) herkuttelen aina silloin tällöin. Täytyypä laittaa kokeiluun joululoman aikana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ellei se maailmanloppu nyt silti satu yllättämään... Toivottavasti ei, jottei jää hyvät kaakaot juomatta. Guatemalassahan on GMT-6 eli Suomen aikaan verrattuna 8 tuntia vähemmän, eli vähän jäskättää, heräänkö aamulla lainkaan... viiiitsi viiitsi

      Poista
  9. Kaakaopapuja olen menossa ostamaan nyt minäkin, kun on niin hyvältä vaikuttava kaakao. Campa ja Anna jo kyselivätkin mistä niitä saa. Niin ja aivan fantastisen hieno kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos kuvakehuista! :)
      Luulen, että niitä saa ainakin Ruohonjuuresta ja muista hippiputiikeista, jotka myyvät Cocovin tuotteita. Tai sitten voi varmaan kysellä suoraan tuolta Cocovilta, josko lähettäisivät ruokabloggarille tuotenäytteen... ;)

      Poista