tiistai 27. syyskuuta 2011

Omenapiirakka ja vaniljakastike




Tämän omenapiirakan ohje löytyi reseptiarkistosta nimellä Riikan lemppariomppupiirakka. Eilen illalla saimme erityisvieraita, joille arvelin omenapiirakan maistuvan, joten jouduin leivontapuuhiin. Enkä kiistä, etteikö olisi ollut maukasta. Satsista tulee uunipellillinen piirakkaa, mutta toki ohjeen voi myös puolittaa tai osan piirakasta pakastaa, mikäli määrä tuntuu suurelta. Vaniljakastike kannattaa tehdä etukäteen, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä.

Omenapiirakka:
  • 3 munaa
  • 2 ½ sokeria 
  • 1 ½ dl maitoa 
  • 100 g voita (tai margariinia) 
  • 4 dl vehnäjauhoja 
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • omenalohkoja (4 tennispallon kokoista omenaa) 
  • kanelia, sokeria
Lohko omenat. Kiehauta maito ja rasva kattilassa. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon varovasti sekoitellen vuorotellen maito-rasvaseos ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Asettele omenalohkot taikinan päälle ja ripottele lopuksi kanelia ja sokeria. Paista 175-asteisessa uunissa reilu puolisen tuntia.

Vaniljakastike:
  • 2 dl kuohukermaa 
  • 3 dl (täys)maitoa 
  • vaniljatanko 
  • ½ dl sokeria 
  • 4 keltuaista
Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet kerman ja maidon joukkoon. Kuumenna seos vesihauteessa.  Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja lisää kuumaan kerma-maito -seokseen. Sekoita koko ajan ja anna kypsentyä vesihauteessa, kunnes seos sakenee. Jäähdytä seos pitämällä astiaa kylmässä vedessä tiskialtaassa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...